Vinç Sistemleri Nelerdir? Vinçler Nasıl Sınıflandırılır?

Vinç Sistemleri

Endüstriyel gelişim, taşınması zor olan ağır yüklerin daha kolay kaldırılmasına olanak sağlıyor. Gerek üretim gerek ticaret alanında vinç kullanımı pek çok problemi çözdüğü gibi, işlemleri hızlandıran olağanüstü sistemler olarak karşımıza çıkıyor.

Zincir, file, çelik halat ve ip kullanımı ile birlikte, bu modern teknoloji unsurları insan gücünün yetişmediği yerde baş döndüren görünümleri ile muazzam bir kaldırma kuvveti hizmeti veriyor.

Vinç sistemleri nasıl sınıflandırılır?

Vinç sistemlerini 7 başlık altında toplayabiliriz:

1- Köprülü vinç:

Gerek manuel olarak gerekse de elektrik desteği ile kullanılan köprülü vinç modelleri, endüstriyel gelişimde gerçekten çok önemli bir yere sahiptir.

2- Ayaklı vinç modelleri:

Tam taklı ve yarım taklı olarak karşımıza çıkan bu vinç modelleri, mobil kullanım avantajları ile birlikte, yine endüstride oldukça önemli bir role sahiptir.

3- Yükleme köprüleri:

Yükleme köprüleri olarak bilinen vinç modeli de kendi içinde ikiye ayrılır. Konsollu ya da döner vinç sistemlerini içeren yükleme köprüleri, ticari bakış açısıyla önemli bir model olarak karşımıza çıkmaktadır.

4- Kablolu vinçler:

Üzerinde arabanın hareket ettiği bir veya daha fazla tel halatlı bir vinç olup büyük yükleme alanları ve şantiyelerde sıklıkla kullanılır.

5- Konsol vinçler:

Kullanıldığı alanlardaki verimli yapısıyla dikkat çeken konsol vinçler, sabit oklu ve döner oklu olarak iki sınıfa ayrılır, liman ve şantiyelerde önemli görev üstlenir.

6- Özel vinçler:

Lokomotif vinçleri, dökümhane vinçleri ve yeraltı ocak vinçleri, taşımacılık ve maden sektöründe önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda üretim sistemi içerisinde de bu vinçler kullanılmaktadır.

7- Döner vinçler:

Kendi arasında 3 anasınıfı ayrılan döner vinçler, sabit döner vinçler, yürür döner vinçler ve yüzer dubalı döner vinçler olarak karşımıza çıkar.

Yapısal Vinç Modelleri

Yukarıdaki sınıflamaya ek olarak, vinçleri hareket özelliklerine göre de bir ayrıma tabi tutabiliriz.

Hareket kabiliyetlerini göre vinç çeşitleri:

  • Paletli vinç modelleri
  • Lastik tekerli vinç modelleri
  • Sabit vinç modelleri
  • Raylı vinç modelleri

Aynı şekilde vinçleri tonajlarına göre de aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz.

Kaldırma kapasitesine göre vinç modelleri:

  • Halatlı vinçler
  • Hidrolik vinçler

Son olarak, kumanda özellikleri yine vinç sistemlerini ayrıcı bir etken olarak dikkat çeker.

Kumanda özelliği ile birbirinden ayrılan vinç modelleri:

  • Mekanik kumandalı vinç modelleri
  • Hava kumandalı vinç modelleri
  • Hidrolik kumandalı vinç modelleri
  • Elektrik kumandalı vinç modelleri

Birbirinden oldukça farklı çeşidi bulunan vinç sistemleri, endüstriyel gelişiminde çok önemli bir hizmet potansiyelini temsil eder. Kullanılış şekline göre ve kullanıldığı alanlara göre farklılık gösteren bu olağanüstü makineler, her anlamda insanlığın işini kolaylaştırır.